Joj, USB ključ mi ne deluje!
Najprej ste pol leta slike vestno presnemavali iz fotoaparata na računalnik, jih shranjevali po mapah, vsako posebej obdelali, obrnili, odstranili rdeče oči, ji dali primerno ime in se prijateljem s podočnjaki opravičevali, zakaj nimate dovolj časa, da bi šli z njimi na kavo.Potem pa so sličice končno urejen! Imate red arhiv vseh slik, ki ste jih tako dolgo hranili in skrbeli, da bodo lepo urejen in pospravljeni. Sedaj pa pride čas, da posodobite računalnik. Prišel je nov operacijski sistem in ker vam morajo delovati tudi novi programi, ga namestite na računalnik. Vse podatke varno presnamete na USB ključ ali zunanji trdi disk. Proces je končan, sistem postavljen, nastavitve na novo narejene, programi zopet nameščeni in čas je, da na računalnik nazaj presnamete podatke. A glej ga zlomka, USB ključ se več ne odziva! Kaj pa sedaj? Kje je vaših 7852 slik? Menda niso izgubljene?

Papa podatki, kdo vas bo rešil?

YouTube video

Najbrž v resnici niso izgubljene, lahko pa se vam hitro zgodi, da do njih ne boste mogli več priti. Sedaj je napočil čas, za resno reševanje podatkov. Nikar ne pokličite soseda, ki »nekaj obvlada« in je »njegov sin dokončal računalniško fakulteto«. Pozabite na tovrstne rešitve. Pokličite strokovnjake, preden se s ključem ukvarja toliko »strokovnjakov«, da ga tudi pravi strokovnjaki ne bodo več spravili k življenju. Ali pač, ampak bo cena tako visoka, da boste razmislili, če ne bi raje kot za reševanje podatkov, morda plačali ponovno za vsa potovanja od koder so vaše slike. Koliko je vredna slika neke lepe stavbe, ki ste jo slikali na potovanju po bližnjem vzhodu in severni Afriki? Če vam je niso medtem razstrelili teroristi, jo lahko morda kasneje zopet obiščete, a sedaj govorimo o vaših spominih in to so seveda neprecenljivi. Zato je reševanje podatkov stvar, ki se je lotimo nadvse mirno in preudarno.

resevanje-podatkov

Poiščem profesionalce, preden vprašam soseda

Sosed morda zna zamenjati sam kotliček pri WCju ali pa plinsko jeklenko v kuhinji. Prav tako nam prijazno priskoči na pomoč, kadar je potrebno avto vžgati na kable. Vseeno pa ga v primeru tako delikatne zadeve, kot je reševanje podatkov iz nekega računalniškega medija, verjetno ne bomo klicali. Podjetij, ki se s tovrstno dejavnostjo ukvarjajo sicer ni zelo veliko, vendar tista, ki se, imajo za to odlične možnosti in veliko znanja. Pri tem si pomagajo tudi s kvalitetno in drago programsko in strojno opremo, pripravljeni pa so izgubiti veliko časa, da bi vaše podatke uspešno rešili. Seveda pa, bodo strošek dela morali prenesti na vaša pleča, zato se vnaprej pripravite, saj reševanje podatkov ni ravno poceni.

Članki iz iste kategorije: