Vsak dan milijone voznikov po vsem svetu prižge svoj avto z obratom ključa ali pritiskom na gumb. Skoraj nihče pa nikoli ne pomisli, da to omogoča pravilno delujoča avtoelektrika. Vsako vozilo vsebuje razne komponente električnega sistema, brez katerih ne more delovati. Obenem pa razne komponente potrebujejo zadostno količino električne energije, da naše vozilo sploh lahko pelje po cesti. Tako je omenjen sistem zadolžen za delovanje žarometov, smernikov, radia, klime in prikazovalnikov na armaturni plošči.

Akumulator je ključen za pravilno delovanje vozila

Eden izmed najbolj prepoznavnih avtomobilskih delov je akumulator. To je velika baterija, ki zadržuje dokaj veliko količino električne energije. Potrebujemo ga, da prižgemo naše vozilo. Poleg tega pa ima tudi veliko drugih funkcij, kot so:

  • Napajanje alarmnega sistema
  • Omogoča motorju, da začne proces notranjega izgorevanja 
  • Napajanje luči, žarometov, radia in armaturne plošče
  • Vzdrževanje primerne avtoelektrične napetosti v vozilu, ko je motor ugasnjen

V večino vozilih moramo akumulator zamenjati na vsake 2-5 let. Temu je tako, saj se čez čas iztroši in ne more več učinkovito napajati ključnih delov vozila.

Starter ali zaganjalnik motorja

Starter je prisoten pri vseh vozilih z motorjem z notranjih izgorevanjem. Potrebuje delujočo avtoelektriko, da lahko prižge motor. Napaja ga sam akumulator in je izredno vzdržljiv.

Zganjalnik motorja je del avtoelektrike
Avtoelektrika – starter

Priporočljivo je, da ugasnemo radio, klimo ter druge naprave v vozilu, ko prižigamo motor. Temu je tako, saj lahko starter postane preobremenjen. Malo znano dejstvo je, da je sam starter največji porabnik izmed vseh avtoelektričnih elementov.

Delujoč motor potrebuje alternator

Ko vozilo deluje, prevzame breme ustvarjanja avtoelektrike alternator. To je majhna napravica, ki se nahaja v predelu motorja. Alternator pa obenem napaja akumulator. Če je naprava že iztrošena, se akumulator ne bo pravilno polnil. To pa se bo odražalo v težavah s prižiganjem avta.

YouTube video
Kako deluje alternator, ki je del avtoelektrike

Redni pregledi avtoelektričnega sistema so tako priporočeni za vsako vozilo. S tem se bomo izognili možnim in nepričakovanim težavam, ko se bomo vozili. Rutinski pregled avtoelektrike se skoraj vedno začne z testom zmogljivosti. Tako se avtoelektričar prepriča, da je naše vozilo zmožno ustvarjati dovolj električnega toka za pravilno delovanje vseh komponent, kot je klima, radio, luči ipd.

Nakup nadomestnih avtoelektričnih delov

Dejstvo je, da dandanes lahko kupimo skoraj katerikoli avtodel na spletu. Pomembno je, da kupujemo od preverjenih in kakovostnih proizvajalcev. Tako bomo zagotovili, da bo naš avto deloval dolgo in učinkovito. Dejstvo je, da so avtoelektrične komponente izredno občutljive, saj lahko hitro postanejo preobremenjene in pregorijo. 

Na spletni strani www.silux.rs bomo našli preverjeno ponudbo avtomobilskih delov mnogih proizvajalcev. Večina lastnikov se ne posveti težavam z elektriko v svojem vozilu, dokler to ne povzroči velikih težav. Z diagnozo in nadomestkom okvarjenih delov, pa bomo preprečili okvaram in drugim težavam, da bi sploh nastale.

Članki iz iste kategorije: