Naš avtomobil vsebuje veliko kompleksnih in dokaj dragih avto delov. Te morajo med seboj delovati tehnično brezhibno, da se ustvarja pogonska sila, ki poganja našega jeklenega konjička. Veliko voznikov pa pozabi na manjše, vendar enako pomembe dele, ki skrbijo za številne samoumevne funkcije. Dober primer tega so brisalci za avto katerih je namen odstranjevanje umazanije z vetrobranskega stekla. Brez njih bi lahko vožnja hitro postala nevarna in nepredvidljiva. Sčasoma pa se iztrošijo, kar je možno prepoznati po številnih simptomih delovanja.

Življenjska doba brisalcev za avto je največ eno leto

Različni brisalci za avto so narejeni drugače. Številni proizvajalci v svoje brisalce vgradijo številne tehnologije, ki jim lahko podaljšajo življenjsko dobo. Dober primer tega so grafitni premazi rezil, ki močno podaljšajo odpornost brisalcev na vlago, UV žarke, prah, zmrzal ipd. Kljub temu se pri uporabi iztrošijo.

Brisalci za avto
Brisalci za avto se delijo na tiste s trdim lokom in tiste z mehkejšim

Priporočeno je, da se jih zamenja ob vsakem manjšem servisu avtomobilu. Lahko jih seveda uporabljamo tudi dalj časa, vendar je priporočljivo, da jih redno pregledujemo. Če opazimo trganje materiala rezil, manjkajoče delce ipd., jih moramo zamenjati čim prej. S tem se izognemo možnim poškodbam vetrobranskega stekla, nezmožnosti odstranjevanja umazanije s stekla ipd.

Priporočila za uporabo brisalcev

Naši brisalci za avto so namenjeni, da jih uporabljamo v številnih vremenskih razmerah. Priporočljivo je, da je vetrobransko steklo mokro, ko vklopimo brisalce. Če to storimo na suhem steklu, se lahko pojavijo kričeči in škripajoči zvoki. Nikoli pa ni dobra ideja, da uporabimo brisalce za odstranjevanje prahu ali kamenčkov s stekla. Veliko bolje je, da to storimo ročno ali z pomočjo vode.

YouTube video
Video: Kako uporabljati brisalceza avto

Če smo namestili nove metlice za brisalce ali imamo novo vozilo, je dobra praksa, če se vnaprej spoznamo z delovanjem brisalcev. To lahko storimo tako, da polijemo vetrobransko steklo in preizkusimo številne hitrosti brisanja. V primeru zmrzali jih je dobro vzdigniti s stekla. Tako bomo preprečili, da bi se prilepila na steklo. Če pa smo to pozabili storiti, pa je priporočljivo vklopiti ogrevanje stekla, da se stopi led. Dokler se led ne stopi ni dobro vklapljati brisalcev, saj jih lahko poškodujemo.

Simptomi poškodovanih brisalcev

Brisalce oziroma metlice brisalcev je dobro zamenjati vsaj enkrat leto. Slabo delovanje je mogoče opaziti po sledeči simptomih:

  • Pri brisanju stekel se voda razmaže, ne pa odstrani z vidnega polja na cesto
  • Brisalec poskakuje po steklu
  • Slaba vidljivost na cesto v dežju, saj brisalci ne odstranjujejo vodo
  • Razpoke, manjkajoči delci rezil in druge poškodbe

Če bomo zamenjali celotne brisalce za avto, se moramo pozanimati o pripenjalnem sistemu za metlice. Tako bomo lažje izbrali oziroma v prihodnosti zamenjali metlice, ko se bodo te iztrošile.

Članki iz iste kategorije: