Prav vsako vozilo vsebuje gume ali pnevmatike, ki v veliki meri skrbijo tudi za varno in udobno vožnjo. Zanje lahko trdimo, da so zagotovo eden od najbolj obremenjenih elementov vsakega vozila. 

Gume so sestavljene iz več plasti. To so guma, žičnati pasovi, zaščitna plast, guma s tekalno površino. Sicer pa je sama sestava gum odvisna predvsem od tipa vozila in tudi od zahtev, za katere so gume narejene. 

Vrste gum 

Gume v osnovi delimo na letne, zimske in celoletne. Glavna razlika med njimi je v sestavi gume in obliki profila. Zimske gume vsebujejo več kavčuka, nekatere, ki so bolj kakovostne, pa tudi dodatek silice. Ta dodatek gumam omogoča mehkejšo strukturo, tudi takrat, ko so temperature nižje. 

Profil je pri zimskih gumah globlji, in sicer zaradi lažjega odvajanja vode, snega in plundre. Obenem je profil zimske gume izdelan z mnogo lamelami. Te skrbijo za površino gume v stiku s tlemi ter posledično tudi za še boljši oprijem na podlago. 

Celoletne gume so označene kot zmes obojega. Namenjene so tako letni kot tudi zimski vožnji. Za njih je znano, da ne dosegajo kakovosti ne zimskih in ne letnih gum. Veljajo pa za ugodnejšo izbiro. Primerne so za voznike, ki se ne vozijo prav pogosto in tako od gum ne zahtevajo visokih zmogljivosti. 

Izbira in življenjska doba gum 

Pri izbiri gum je podobno kot z vsemi izdelki, ki jih kupujete. Če boste za gume odšteli le malo denarja, potem od njih ne pričakujte prav veliko. Priporočamo, da večjo pozornost namenjate kakovosti, od katere je v veliki meri odvisna vaša varnost in tudi varnost drugih udeležencev v prometu. 

YouTube video

Pri izboru gum obvezno upoštevajte tudi tehnične značilnosti. To pomeni predvsem dimenzije. Te morajo po homologaciji ustrezati vašemu vozilu. Pred nakupom gume dobro preglejte in preverite še datum izdelave. 

Gume pod različnimi vremenskimi in drugimi vplivi izgubljajo svoje prvotne lastnosti. Predvsem je na preizkušnji njihova otrdelost, zaradi katere se lahko močno zmanjša oprijem cestišča. 

Lahko rečemo, da je povprečna življenjska doba gume nekje od 5 do 7 let od samega datuma izdelave. Gume se namreč starajo tudi, ko niso v uporabi; ob pravilne skladiščenju pa seveda veliko počasneje.

Ali veste da LED luči za avto poleg nizkega ustvarjanja odvečne toplote vsebujejo svoj hladilni sistem. Tako lahko vedno delujejo pri optimalni temperatur. Več o tem pa si preberite s klikom na povezavo.

Članki iz iste kategorije: