Znano je, da je okulističen pregled priporočljiv na vsake dve leti, za uporabnike kontaktnih leč pa celo enkrat na leto. Vemo, da so poznani številni dejavniki za tveganje bolezni oči, predvsem pri odraslih osebah. Med njimi so najpogostejše očesne bolezni, na primer glavkom in degeneracija makule, sladkorna bolezen ali visok krvni tlak, pretekle očesne poškodbe ali kirurški posegi na očeh itd. 

Okulistični pregled velja za povsem neboleč postopek. Na pregledu vam bo okulist razložil stanje vašega vida, predpisal vam bo dioptrijo za očala, če bo seveda to potrebno, ali pa kontaktne leče. Preveril bo še očesni pritisk in notranji del očesa. Če bo ugotovil spremembo ali bolezen, vam bo okulist predpisal najprimernejšo terapijo. Na voljo vam je tudi okulistični pregled za podaljšanje vozniškega dovoljenja. 

Pregled za oči za otroke 

Zgodnje odkrivanje očesnih težav vam lahko prihrani veliko nepotrebnih preglavic, zato je izjemno pomembno, da na okulistični pregled peljete tudi svoje male junake. V največji meri jih boste obvarovali pred kasnejšimi zapleti, ki pa so lahko kar komplicirane narave. Okulist se bo enako kot za vas potrudil tudi za vaše otroke, saj se še kako zelo dobro zaveda, da sta počutje malčka in njegova primerna komunikacija še kako zelo pomembna za nadaljnje uspešno zdravljenje. 

Osnovni okulistični pregled 

V ordinaciji vam bodo najprej opravili osnovni okulistični pregled, na katerem bo okulist kaj hitro videl, kako kakovosten je vaš vid. S pomočjo vrhunskih naprav, ki jih bo na pregledu uporabljal, bo lahko določil različne vrednosti, na primer dioptrije in cilindra. 

YouTube video

S pomočjo biomikroskopa vam bo okulist pregledal sprednje dele očesa. Tako bo ugotovil, ali obstajajo morebitne poškodbe ali spremembe na očesnih strukturah. Najverjetneje si boste na pregledu nadeli tudi posebna očala. Ta vam bodo zakrila eno oko, vi pa boste prebirali različne oblike in velikosti črk, ki se bodo nahajale na oddaljeni podlagi. 

Očesni pritisk – najpogostejša očesna bolezen 

Okulistični pregled vsebuje tudi merjenje očesnega pritiska. Ta velja za eno od najpogostejših bolezni oči. Če jo še dovolj zgodaj odkrijemo, jo lahko ustrezno pozdravimo in s tem preprečimo tudi nadaljnje posledice, kot sta na primer glavkom ali pa poškodba vidnega živca. 

Članki iz iste kategorije: