Ste vedeli, da z običajno zobno ščetko lahko očistite samo tri od petih površin zoba? Če torej želite odstraniti še obloge z drugih površin, to je medzobnih prostorov, lahko to storite le z uporabo posebnih pripomočkov, ki jih imenujemo medzobne ščetke.

Seveda se v nadaljevanju sprašujete, ali je torej uporaba medzobnih ščetk nujna. Tovrstni pripomočki za čiščenje zob so zasnovani tako, da lahko optimalno zapolnijo medzobni prostor ter mehansko odstranijo plak. Zobje so v medzobnih prostorih na določenih mestih ledvičasto oblikovani. V primerjavi z interdentalnimi ščetkami nitka tega dela ne zmore doseči.

Kako kupiti zobno ščetko

Poleg omenjenih medzobnih ščetk pa morate seveda pri sebi imeti tudi primerno zobno ščetko, po potrebi tudi nitko. Če ste pred nakupom nove ščetke za zobe in ne veste, kako kupiti zobno ščetko, vam v nadaljevanju podajamo nekaj izjemno koristnih nasvetov.

Z medzobnimi ščetkami odstranite obloge z medzobnih prostorov.
Z medzobnimi ščetkami odstranite tudi zobne obloge, ki zobni ščetki niso dostopne.

Mehkost zobne ščetke

Na trgu so na voljo ščetke z najrazličnejšimi mehkobami. Kako mehka je, lahko preverite na embalaži izdelka. Nekatere med njimi imajo takšen podatek tudi na svojem ročaju. Mehkoba vlaken je pravzaprav povsem individualna izbira. Na tovrstno lastnost pa predvsem vplivajo kakovost vlaken, razmerje med številom snopov na površini glave, število vlaken, razmik med snopi in dolžina vlaken.

Preberite si še naslednji članek: Kdaj in zakaj pride do izgorelosti?

Izgorelost se zgodi, ko posameznik neprestano pritiska nase, presegajoč svoje meje, saj poskuša doseči nerealna pričakovanja, ki jih ima tako do sebe kot tudi pričakovanja, ki mu jih postavljajo ljudje v njegovi okolici.

Zelo mehke zobne ščetke imajo na primer oznako super-soft. Tako zasnovan zobni pripomoček za čiščenje ima lahko tudi do 3960 ščetin. Na voljo so tudi ultra-soft in mega-soft. Za slednje velja, da imajo lahko tudi do 12000 ščetin. Najpogosteje se uporabljajo po oralno-kirurških posegih, prav tako pri zelo občutljivih dlesnih zaradi akutnega vnetja.

YouTube video
S pravilno uporabo medzobne ščetke boste odstranili obloge, ki jih zobna nitka ne more doseči.

Članki iz iste kategorije: