Ekstrakcija zoba velja za nekoliko manjši poseg. Pri njem se izrasli zob, ki ga ne moremo več pozdraviti in ohraniti, odstrani s pomočjo ustreznih inštrumentov. Vzroki za takšen poseg, ki ga nudi oralna kirurgija, so najpogosteje obolenja zob ali pa obolenja obzobnih tkiv. Včasih je vzrok lahko tudi zdravstveno stanje celotnega organizma.

Ekstrakcija se praviloma opravi v lokalni anesteziji. To v praksi pomeni, da se v področje zobu injicira sredstvo, s katerim se učinkovito omrtvinči tkiva. Redkeje ter samo iz zdravstvenih razlogov pa se takšna storitev lahko opravi tudi v splošni anesteziji oziroma pod narkozo.

Odstranitev modrostnika

Oralna kirurgija omogoča tudi odstranjevanje modrostnika. To je operacija, pri kateri se odstrani neizrasel modrostni zob, ki je že pričel povzročati težave ali pa njegova pozicija oziroma lega predstavlja precej veliko nevarnost za nastanek težav v prihodnosti.

Večina ljudi, ki nosi zobne proteze, ima določeno stopnjo neudobja in/ali težave pri prilagajanju nanje.

Kdaj pride v poštev uporaba zobne proteze

Zobna proteza lahko pride prav v številnih situacijah. Življenje ljudi s tovrstnim pripomočkom za zobe pa v resnici ni dosti bolj drugačno v primerjavi z življenjem ostalih. Seveda pa je pogoj ta, da so z izborom ter izgledom svojih novih zob povsem zadovoljni in srečni.

Seveda na začetku pacienti s protezo za zobe potrebujejo kar nekaj časa, da se lahko dovolj dobro privadijo na spremembe v ustni votlini. Navaditi se morajo na primer na dovolj dobro izgovorjavo, primerno prehranjevanje. Ko pa se spremembe dokončno navadijo, lahko uživajo povsem polno življenje.

YouTube video

Dobra skrb za ustno higieno tudi v primeru uporabe zobne proteze

Ko zobna proteza enkrat postane del našega življenja, je seveda tako kot pri zdravih zobeh tudi v tem primeru potrebo zelo temeljito skrbeti za dobro ustno higieno. Proteza za zobe je narejena iz materialov, ki sicer zagotavljajo trpežnost in dolgo uporabo.

Članki iz iste kategorije: