Če menite, da psihoterapevt opravlja enake naloge kot psiholog ali psihiater, se motite. Verjetno pa niste edini, ki meša te tri pojme oziroma poklice. Še preden se odločite za enega od njih, je dobro poznati, s čim se pravzaprav ukvarjajo.

Delo psihoterapevta

Psihoterapevt opravlja psihoterapijo. V praksi to pomeni, da svojim strankam pomaga zlasti s sistematično strukturiranim delovnim odnosom ter nadzorovanim usmerjenim pogovorom. Pri svojem delu se poslužuje tudi različnih alternativnih tehnik in vaj, na primer iger vlog, risanja, plesa, upodabljanja.

Psihoterapevt
Če se vam v tem hipu zdi, da težav s partnerjem ne zmorete reševati več sami, potem je psihoterapevt najustreznejša rešitev.

Svoj poklic psihoterapevt pridobi s klinično specializacijo. Njegova osnovna izobrazba ni nujno povezana s psihoterapijo. Za opravljanje takšnega dela se lahko usposobijo še drugi poklicni profili, na primer psihiatri, psihologi, pedagoški delavci, socialni delavci, sociologi, filozofi. Specializacija za psihoterapevta praviloma traja vsaj štiri leta. Pri nas se specializacijo lahko opravlja na več akreditiranih inštitutih.

Delo psihiatra

Medtem ko psihoterapevt opravlja psihoterapijo, je psihiater zdravnik, ki vam pomaga predvsem tako, da vam predpiše potrebna zdravila. Z njim se lahko tudi pogovorite o svojih težavah in sprejmete njegove nasvete, vendar za to nima veliko časa.

Psihiater svoje storitve opravlja na napotnico. Najprej pa mora zaključiti splošni šestletni študij medicine, nato potrebuje še petletni študij specializacije.

Delo psihologa

Psiholog v primerjavi s psihoterapevtom in psihiatrom lahko opravlja številne različne poklice. Psihoterapevt in psihiater se pri svojem delu omejujeta na področje duševnega zdravja, psihologi pa se lahko na primer odločijo za delo v šolstvu, športu, marketingu, organizacijah, forenziki.

YouTube video

Psiholog lahko opravljajo specializacijo klinične psihologije. Posledično lahko obravnava problematiko psihičnih težav in motenj, in sicer v okviru zasebnih in javnih zdravstvenih ustanov. Klinični psiholog svoje storitve lahko opravlja na napotnico.

Reševanje partnerskih odnosov s pomočjo psihoterapevta

Če se vam v tem hipu zdi, da težav s partnerjem ne zmorete reševati več sami, potem je psihoterapevt najustreznejša rešitev. Za reševanje zakonskih težav pod okriljem psihoterapevta se vam še posebej splača odločiti, če imate s partnerjem pogoste prepire, imata oteženo sporazumevanje, med vama vlada ljubosumje, nezvestoba, hladnost in odtujenost, slab odnos z vajinimi starši, če je prisotno nasilje.

Ker je kakovosten partnerski odnos zagotovo nekaj najlepšega in najdragocenejšega, je prav, da ga sproti rešujete. Dobro izbran psihoterapevt vam bo pri tem v najboljšo pomoč.

Članki iz iste kategorije: