Pod pojmom delovna oblačila lahko razumemo marsikaj. Delovno oblačilo imamo lahko shranjeno tudi v lastni garderobni omari, uporabljamo pa ga na primer tedaj, ko zunaj na vrtu ali v sadovnjaku opravljamo kakšno delo. V tem primeru verjetno nismo dovolj pozorni, ali takšen kos obleke vsebuje vse, kar mora čisto pravo oblačilo za delo.

Sicer pa za prava oziroma profesionalna delovna oblačila veljajo vnaprej pripravljena pravila. Med drugim je v takšnem dokumentu navedeno tudi to, kaj praviloma pripada delavcem na posameznih delovnih mestih. Kurirjem denimo vsako leto pripada po en par poletnih in zimskih čevljev, na dve leti pa nepremočljiva bunda ali deži plašč.

Kakšna delovna oblačila pripadajo čistilkam?

V pravilniku o delovnih oblačilih torej lahko najdemo razdelek, kjer je zapisano, kateri kosi oblačil in koliko pripadajo delavcem na posameznih delovnih mestih. Asistentom ter učiteljem za dobo dveh let pripada ena delovna halja. Laborantom za isto časovno obdobje pripadata dve delovni halji. Knjižničarjem pa ena delovna halja pripada za dobo treh let.

Delovna oblačila za različne vrte dela
Čistilke delajo v svojih delovnih oblačilih eno leto, potem jim pripadajo nova.

Čistilkam pripada ena delovna halja in en par ortopedskih čevljev na leto. Delavcem v delavnicah dve delovni obleki ali pa dve delovni halji za dobo dveh let in en par delovnih oziroma zaščitnih čevljev za dobo dveh let. V laboratorijih pa delavcem po pravilniku pripadajo še zaščitne rokavice, zaščitna očala in maska.

Delovna obleka za zahtevnejše razmere

YouTube video
Delovna oblačila za različna področja dela

Če posamezne poklice oziroma področja dela primerjamo med seboj, lahko torej hitro opazimo, da je razlika tudi v varnosti. Medtem ko nekateri ljudje svoje delo opravljajo v bistveno bolj varnih okoliščinah, se drugi nenehno srečujejo z najrazličnejšimi nevarnostmi.

Beri naprej na https://www.gorila.si/za-delovna-oblacila-obstajajo-tudi-posebna-pravila/

Članki iz iste kategorije: