Inflacija narašča, plače stagnirajo. Skupaj z inflacijo pa narašča tudi število ljudi, ki jih je situacija porinila na rob revščine. Marsikateri od njih ima zaradi dolgov blokirane račune. Obračun plač je v takih primerih potem še posebej zapleten. Nekatera podjetja pa so se pod drugi strani odločila, da samoiniciativno svojim zaposlenim zaradi draginje zvišajo plače. V obeh primerih so morali računovodje obračun plač opraviti po novih izračunih. Mesečne bruto plače v Sloveniji že vse od novembra 2021 zaostajajo za rastjo cen življenjskih potrebščin. Rast cen pa lahko pričakujemo tudi v prihodnje. 

Kaj je inflacija?

Inflacija v gospodarstvu pomeni rast cen izdelkov in storitev v določenem časovnem obdobju. V tržnem gospodarstvu se cene izdelkov in storitev stalno spreminjajo, seveda minimalno. Pri inflaciji pa to spremembo konkretneje občutimo. Pri inflaciji se višajo cene vseh izdelkov in storitev ter ne le posameznih. Kar lahko danes kupimo za 1 €, bomo jutri morali odšteti več. Z drugimi besedami, inflacija zmanjšuje vrednost valute skozi čas, kar so pozna tudi na plačah in kupni moči zaposlenih. Inflacijo statistično izrazimo v odstotkih s stopnjo inflacije. 

YouTube video
Vzrokov za povišanje cen je veliko, vključno z motnjami v dobavni verigi, naraščajočimi.

Nizka inflacija ima sicer lahko pozitivne učinke na gospodarstvo, saj v podjetjih zbuja optimizem, prebivalstvo pa je zaradi uskladitve plač ne občuti, niti se ta ne pozna pri obračunu plač. Visoka inflacija pa ima poleg devalvacije valute še druge negativne učinke, denimo umik vlagateljev v strahu pred nadaljnjim zviševanjem cen in obubožanje prebivalstva, če dohodki ne sledijo cenam. Iz strahu pred še višjo inflacijo lahko pride tudi do pomanjkanja zalog. 

obračun plač
Inflacija v gospodarstvu pomeni rast cen izdelkov in storitev v določenem časovnem obdobju.

Ali bodo naraščajoči pritiski na plače ohranili visoko inflacijo, tudi ko bodo ozka grla v dobavni verigi in energetski pritiski odpravljeni?

Vzrokov za povišanje cen je veliko, vključno z motnjami v dobavni verigi, naraščajočimi cenami energije in nepričakovanimi skokovitimi skoki povpraševanja, ki povzročajo pomanjkanje dobave različnih surovin. Medtem ko se podjetja težko prilagajajo ponovnemu odpiranju gospodarstva, je dodaten dejavnik, s katerim se spopadajo, iskanje delovne sile. Z rekordno visokim številom odprtih delovnih mest se podjetja v skoraj vseh panogah spopadajo z zviševanjem plač po stopnjah, ki daleč presegajo predpandemično normo, da bi obdržala svojo delovno silo in pritegnila nove delavce. Seveda je treba izvesti tudi pravilni obračun plač pri vseh teh spremembah.

Več si preberite v članku: https://www.spletarna.si/kako-inflacija-vpliva-na-obracun-plac/

Članki iz iste kategorije: