Ljudje se že v srednjih letih in tudi nekoliko prej začnemo zavedati, da bomo nekoč tudi stari, zato začnemo z različnimi oblikami varčevanja denarja že v zelo zgodnjem obdobju svojega življenja. Ponavadi je to takrat, ko pričnemo delati. In tudi prav je tako. Starost še kako hitro potrka na vrata in prav je, da smo takrat pripravljeni na njo in da se lahko preživljamo popolnoma samostojno.

Ko pa so ljudje blizu upokojitve, jih že nekako začne zanimati, koliko bo znašala njihova pokojnina. Ravno zato si veliko ljudi v ta namen naredi informativni izračun pokojnine. Tako lahko presodijo, ali jim bo to sploh zadostovalo za zadnje obdobje njihovega življenja ali pa si bodo morda morali omisliti še kako dejavnost, s katero bodo prislužili še nekaj dodatnega denarja.

Kako si lahko sami pridemo do izračuna pokojnine

Obstajajo določeni programi, kjer lahko na enostaven način pridemo do informativnega izračuna pokojnine. Program je namenjen informativnemu izračunu datuma izpolnitve pogojev za priznanje pravice do starostne pokojnine ter predčasne pokojnine in tudi izračunu višine odmernega odstotka. Primer vnosa v ta program si lahko pogledamo tudi preko spleta, kjer lahko kadar koli opravimo tudi svoj informativni izračun pokojnine.

Storitev informativni izračun pokojnine

Na spletni strani zavoda ZPIZ je torej na voljo storitev, ki se imenuje Informativni izračun pokojnine. Seveda pa vam je obrazec za izračun pokojnine na voljo tudi na drugih spletnih straneh. Datum izpolnitve pogojev je seveda samo informativne narave in v nadaljevanju seveda ni uporaben v postopku uveljavljanja pravic iz obveznega pokojninskega ter invalidskega zavarovanja. Strokovnjaki nam predlagajo, da se pred vložitvijo zahteve za priznanje pravice do pokojnine oziroma pred odjavo iz zavarovanja obrnemo na Zavod za pokojninsko ter invalidsko zavarovanje. Tam nam bodo dali vsekakor podrobnejše ter izjemno koristne informacije, ki nas bodo pripeljale do povsem pravilnega ravnanja.

Želite odpreti podjetje na Hrvaškem? Preberite si članek na to temo z naslovom “Odprtje svojega podjetja na Hrvaškem“.

Članki iz iste kategorije: