Nekaterih znanj, ki danes veljajo skorajda že za obvezna, se lahko povsem enostavno naučimo z malo truda in veliko iznajdljivosti. To velja tudi za učenje angleščine, pri katerem si lahko precej pomagamo s popularno kulturo, s pomočjo medijev in z vplivi globalizacije. Kako?angleščinaUčenje angleščine je danes precej bolj enostavno kot nekoč, ker so postali mnogi angleški izrazi tudi del našega jezika – če že niso del knjižnega jezika, so prav gotovo del pogovornega. Tako vsakdo zagotovo pozna različne izraze s področja računalništva, športa, glasbe in drugih področij, ki smo jih Slovenci sprejeli in vzeli za svoje. Kar pomislimo: »bodybuilding«, torej »gradnja telesa«, ni nikoli dobil slovenskega izraza, temveč uporabljamo angleškega. Ali pa izraz »softwere« – slovenski programska oprema je precej manj v uporabi. In tako poteka učenje angleščine sproti in povsem nezavedno.

Globalizacija je poleg tega prinesla tudi »uvožene« praznike. Gotovo vsakdo ve, kaj je »halloween«. Vsakdo ve, kaj pomeni »I love you« na darilu za Valentinovo. In k praznikom seveda spada tudi hrana. Mafini in bravniji – ali muffins and brownies? Razlika je minimalna in zato izraza brez težav razumemo. Ja, učenje angleščine je lahko tudi slastno.

K temu moramo seveda prišteti še glasbo. Rock, pop, musical, metal in podobni izrazi, ki jih uporabljamo vsak dan, nas veliko naučijo, dodati pa jim je treba še naslove popularnih pesmi in imena glasbenih skupin. Če veste, kaj pomenijo naslovi desetih trenutno najbolj priljubljenih pesmi na lestvicah, potem je vaše učenje angleščine povsem enostavno.

Če ste vsaj malo v koraku s časom, potem poznate seveda poleg celega kupa izrazov, brez katerih ni možno delati na računalniku, tudi cel kup izrazov, brez katerih ni mogoče uporabljati pametnih telefonov. Morda je osnovni meni namreč res v slovenščini, a večina aplikacij vam bo na voljo zgolj v angleškem jeziku – učenje angleščine je torej zagotovljeno z igricami in pripomočki, brez katerih ne znate več živeti.

Za izboljšanje angleške komunikacije v vsakodnevni rabi, pa vseeno ne bo odveč kak tečaj angleškega jezika doma ali še bolje v angleško govoreči deželi. Tam bomo namreč za sporazumevanje primorani uporabljati tamkajšnji materni jezik in ga tako imeli priložnost »izpiliti« do mere kot si to sami želimo.

https://www.youtube.com/watch?v=JKF_rGBlLM8

Članki iz iste kategorije: