Motorji vse več vzbujajo svojo strast po dolgih vožnjah in odkrivanju novih dogodivčin. Strastni motoristi komaj čakajo, da mine zima in se prične sezona v kateri imajo glavno vlogo motorji. Vsekakor pa je potrebno poleg uživanja na motorju, skrbeti tudi za vso potrebno varnost na vašem motornem vozilu. Zavorne cevi imajo eno najbolj pomembnih vlog pri vsakem motorju. Ko se odpravljate v nakup zavornih cevi je najbolje, da kupite takšne z jedrom iz aramida, okoli katerega je oplet, spleten iz jeklenih niti, pri katerih bo vaša vožnja z motorjem še boljša in zaviranje bo še bolj učinkovito.

Motorji in njihove zavorne cevi

Najcenejša in najbolj ekonomična izbira zavornih cevi so gumijaste cevi. Motorji, ki se veliko uporabljajo je zanje pomembno da se zavorne cevi menjajo vsake dve leti, saj se med vožnjo in zaviranjem obrabijo. Prav tako je pomembno, da so motorji redno pregledani v celoti, predvsem pa zavorne cevi.

YouTube video

Njihova vloga vpliva na varnost na cesti, predvsem vašo varnost, sopotnikovo in varnost drugih udeležencev v prometu. Ko preverjate zavorne cevi, morate paziti, da so gumijaste, pletene oz. jeklene. Okrog njih mora biti dovolj prostora, da lahko med vožnjo in vašim zaviranjem delujejo tako kot morajo oz. je potrebno.

Nasvet mehanikov, da bodo vaši motorji varni

Če se samo ne spoznate na menjavo določenih delov na motorju, je najbolje, da se obrnete na pooblaščen servis ali mehanika, ki se na to spozna, vi pa mu zagotovo zaupate. Mehanik vam bo znal razložiti razliko med gumijastimi in platnenimi oz. jeklenimi cevmi in tudi na vse notranje manj kvalitetne stvari v cevi, ki lahko zelo vplivajo na občutek zaviranja med vožnjo z motorjem.

YouTube video

Menjavo zavornih cevi se lotite sami, le v primeru, če ste dovolj izkušeni in mate primerno orodje. Med vsemi orodji je najbolj pomemben momentni ključ, brez katerega ne moremo opraviti dela. Dela se je treba lotiti umirjeno in počasi, ter zelo natančno. Zavore so pri motorju najbolj pomembne in si na tem mestu ne smete privoščiti kakršnih koli napak, zato je z natančnostjo, odmerjeno silo in momentnim ključem paziti tudi druge vijake na motorju.

Članki iz iste kategorije: