Brezžični termostat za centralno ogrevanje je modernejša različica navadnega termostata.

Brezžični termostat

Princip delovanja je še vedno enak kot pri klasičnem. Običajni termostat je s pečjo povezan s kablom, prek njega se vklopi črpalka, ki pošlje toplo vodo v radiatorje. Tako klasični kot brezžični termostat za centralno ogrevanje morata biti v prostoru postavljena najdlje, kar je možno, od radiatorja, zato da se prehitro ne vklaplja in izklaplja.

Prednost, ki jo ima brezžični termostat za centralno ogrevanje, je ta, da če se nam zdi v enem prostoru prehladno, lahko tega prenašamo iz enega prostora v drugega in ga namestimo tja, kjer se nam zdi, da bo bolj optimalno deloval.

Termostat je naravnan na določeno temperaturo. Ta je naravnana tako, da se v svojem domu počutimo čim bolj prijetno. Res pa je, da se vsaka stopinja manj precej pozna pri mesečnem plačilu električne energije. Nekateri ljudje imajo termostat nastavljen tako, da se npr. vklopi pol ure, preden vstanejo. Če so doma, dela centralno ogrevanje cel dan glede na nastavljeno temperaturo. Kadar so delovni dnevi in je hiša prazna, se termostat naravna tako, da se po odhodu ljudi ugasne, ob prihodu pa spet prižge. Temperature so nastavljene v različnih domovih na zelo različne temperature, te se gibajo od 14 pa tja do 25 stopinj. Razlikuje se tudi čas, v katerem imajo ljudje prižgane termostate.

YouTube video

Včasih se pojavi tudi kakšna nevšečnost, brezžični termostat za centralno ogrevanje lahko ves čas preklaplja. Temperatura namreč hitro pade, peč se vklopi, temperatura se hitro popravi in to se ponovi večkrat dnevno. Stvar ni najbolj praktična, saj tako nepravilno delovanje takoj porabi več energije kot običajno. V takih primerih je dobro preveriti, če ni morda baterija v termostatu že slaba. Lahko pa je termostat ravno na meji preklopa med dvema nastavitvama, vendar se to, še posebej pri novejših, ne bi smelo dogajati.

Članki iz iste kategorije: