Ker je moj avtomobil star komaj tri leta in sem ga kupil popolnoma novega, sem zaradi garancije doslej hodil zgolj na pooblaščene servise. Seveda bi moral s tem nadaljevati, saj mi garancija pripada še dve leti, vendar sem se odločil drugače. Zakaj?

motorno-olje

Predvsem zaradi tega, ker so servisi pri pooblaščenih serviserjih včasih tako dragi, da ti je kar slabo.
Poglejmo, kaj vsebuje povsem običajen servis: zamenja se motorna olja in filtre, včasih je potrebna še manjava filtra potniške kabine, večja popravila oziroma zamenjave (na primer pri zavornih sistemih) pa niso tako pogosta. In zakaj potem tako malo dela toliko stane? V prvi vrsti zato, ker je ura mehaničnega dela vredna kot bi šlo za delo raketnega znanstvenika – če ste dolga leta hodili v šolo in študirali, da bi nekoč dobro zaslužili, ste se torej pri izbiri poklica precej ušteli. Drugi razlog pa je seveda ta, da se na pooblaščenih servisih uporabljajo motorna olja, katerih cena je ravno tako astronomska. Temu sem se torej odločil upreti – raje bom za svoj avto skrbel na lastno pest, garancija gor ali dol. (Nenazadnje se itak vedno zgodi, da se pokvari kaj takšnega, kar ni zajeto v garanciji, kajne?)

motorna-olja
Motorna olja, ki so na voljo pri serviserjih, so tam precej dražja, kot če isto motorno olje kupite sami. Preveril sem v prodajalni Silux.si in moje prepričanje se je hitro potrdilo. Zdi se nelogično, kajti velika avtohiša s servisom porabi letno precej veliko količino olja, torej jo verjetno tudi nabavlja po nižji ceni, kot je na voljo v maloprodaji. A ker je servis dejansko tudi prodajalna avtodelov in opreme, mora imeti tudi ta prodajalna profit – in tako na ceno olja, po kateri jim jo dobavijo, dodajo še svojo maržo. Zakaj bi vam zaračunali le delo, ko pa lahko obilno zaračunajo tudi pri materialu, se vam ne zdi?
Kakor koli, motorna olja in filtre za svoj in ženin avto odslej kupujem sam. Enostavno naročim na Silux.si in olje mi ponavadi že naslednji dan dostavijo na dom. Potem pa se le še zapeljem do našega lokalnega mehanika (ki je zaradi dolgega staža verjetno celo bolj usposobljen kot fantje na uradnih servisih), in ta mi olje hitro tudi zamenja.

Članki iz iste kategorije: