Maloprodajni sektor je eden izmed glavnih uporabnikov POS blagajn. V taki blagajni sta navadno združena klasična blagajna (ta je navadno sestavljena iz računalnika, monitorja, predala za denar, tiskalnika za račune, prikazovalnika za stranke in optičnega čitalnika) ter čitalnik plačilnih kartic. Lahko pa je sistem razširjen in vsebuje še tekoči trak, tehtnico, napravo za elektronski podpis ter vnos „pin kode“ s strani stranke. Vse več POS blagajn je opremljenih z monitorjem na dotik, pri čemer je sam računalnik že vgrajen v njegovo ohišje. blagajnaTaki zasnovi radi rečemo „vse v enem“.
Sistem POS blagajne je navadno na voljo s posebno programsko opremo, s čimer so elektronsko podprti vsi prodajni dogodki v obratu. Torej govorimo o primarnem namenu uporabe blagajne, ki je izdajanje računov in beleženje ter procesiranje transakcij, in o njeni sekundarni uporabi. Najpomembnejša izmed teh je materialno knjigovodenje.
Zadnja novost na področju POS blagajn je, da se transakcije lahko izvajajo tudi prek mobilnih telefonov ali prenosnih tablic. Na podlagi podatkov iz nedavnih raziskav pa je mogoče zaključiti, da bodo mobilni POS terminali nadomestili trenutne plačilne načine zaradi številnih lastnosti, ki med drugim vključujejo mobilnost, majhen predhodni vložek za dokup opreme in prijetnejšo izkušnjo uporabnikov.
V zvezi z uporabo POS blagajn so zanimive tudi reakcije skupnosti slabovidnih in slepih. Do razvoja POS blagajn s čitalnikom plačilnih kartic in tipkovnico so morali slabovidni in slepi svojo „pin številko“ zaupati prodajalcu. Integracija tipkovnice v sistem pa jim je omogočila samostojni vnos številk, kar je skupnost navdušeno pozdravila.
Kako izbrati primerno blagajno?
Pomembno je, da blagajno za vaš obrat izberete glede na poslovne potrebe, ki jih imate, in glede na razpoložljiv proračun. Res je, da prodajalna ali gostinski obrat, ki poslujeta z gotovino, dejansko ne moreta delovati brez sistema za upravljanje z denarjem, saj nesporno potrebujeta napravo za procesiranje transakcij, ki jih mora biti sposobna hitro obdelati in natančno beležiti. Nikjer pa ni predpisano, kakšno vrsto naprave morate uporabiti.

YouTube video

Proučite, kaj potrebujete, in se šele nato odločite za blagajno, ki jo boste uporabili pri poslovanju.

Članki iz iste kategorije: