Čebelarji že dolgo časa poskušajo najti način, kako ugotoviti primerno težo svojih čebeljih kolonij. Temu je tako, saj je to pomemben podatek, ki veliko pove o zdravju čebel, nivoju hrane, potencialni proizvodnji medu ipd. Ta naloga pa je še posebej težka, saj se teža kolonije vedno spreminja. Tako se teža hitro poveča s proizvodnjo nektarja in zmanjša, ko poidejo zaloge hrane. Zato je skoraj nujno, da imamo vedno natančne podatke o spremembah v koloniji, če želimo zagotovi uspešen razvoj čebel. Vse to pa je sedaj možno s čebelarsko tehtnico, ki meri podatke v realnem času.

Zdravje okolja

S čebelarsko tehtnico ne bomo imeli samo možnost izmeriti zdravje kolonije. Pridobljeni podatki nam bodo tudi služili, da ugotovimo, kako okolje vpliva na naše čebele. Tako bomo natančno vedeli, katere rastline okoli panja najbolje vplivajo na zdravje naših čebel. To pa nam bo omogočilo, da ocenimo primernost rastlin, ki izboljšajo ali poslabšajo našo sposobnost pridobivanja medu.

Čebelarska tehtnica
Prikaz kako deluje čebelarska tehtnica

Izmerimo količino pridelave medu

Glavna naloga vsakega čebelarja je zagotavljanje zadostne količine pridelave medu. To pa je možno samo v primeru, da so čebele zadovoljne in zdrave. Med ni pomemben samo za prodajo, ampak je tudi hranilo za kolonijo.

YouTube video

S čebelarsko tehtnico lahko hitro izmerimo trenutno količino medu. To pa nam omogoča, da naredimo informativni izračun glede pridelave in porabe medu skozi celotno sezono.

Zabeležimo pobeg čebel

Včasih se zgodi, da čebele za nekaj časa pobegnejo iz kolonije. To pa je zelo težko opaziti, saj se to večinoma zgodi v manjšem številu. To seveda vpliva negativno na panj. Z modernimi tehnologijami pa nam čebelarska oprema oziroma čebelarska tehtnica omogoča, da opazimo, če so čebele pobegnile iz panja. Tako se lahko pripravimo na spremembo produkcije medu in ublažimo možno škodo.

Napredne funkcije čebelarske tehtnice

Moderne tehtnice za čebele imajo veliko naprednih funkcij, kot so:

  • Izredna občutljivost tehtanja spremembe teže panja
  • Shranjevanje podatkov v digitalni obliki in prikaz statistike
  • Možnost povezave preko bluetooth tehnologije z računalnikom in pametnim telefonom
  • Odpornost na UV žarke in vodo

Z zgoraj omenjenimi funkcijami bomo tudi lažje zaznali, kdaj moramo nahraniti čebele, ko se bliža zima.

Zagotovimo zdravje naših čebel

Spremljanje zdravja čebel je ena izmed najtežjih nalog vsakega čebelarja. Je pa to izredno pomembna naloga, saj je celotna produkcija medu od tega odvisna. Tudi zelo izkušeni čebelarji težko natančno podajo oceno o zdravju panja. Tukaj pa si s čebelarsko tehtnico lahko pomagamo, saj nam pove ključne podatke, kot so:

  • Koliko je možnosti, da bodo čebele preživele zimo
  • Koliko medu bomo pridelali to sezono
  • Nenadne spremembe v teži panja, ki naznanjajo na pomankanje nektarja ali števila čebel

Na spletni strani www.honigschleudern.eu lahko zasledimo vrhunske tehtnice za čebele. Obenem pa lahko tudi kupimo ekstraktorje medu in druge pripomočke za amaterske in izkušene čebelarje.

Članki iz iste kategorije: