Najenostavneje povedano, Blockchain je računalniški program, ki je bil osnovan zato, da je prva kriptovaluta, tj. Bitcoin sploh lahko začela delovati. Seveda gre za zelo zapleten in sofisticiran računalniški program, ki je osnovan na osnovah kriptografije, zato so tudi Bitcoin in ostale digitalne valute dobile ime kriptovalute. Iz angleške besede Blockchain pa je moč razbrati, da gre za verigo blokov.

To verigo blokov pa predstavljajo računalniki, ki so med seboj povezani preko interneta in pri čemer vsak od računalnikov predstavlja posamezni blok. Seveda mora biti vsak izmed računalnikov stalno priključen na električno omrežje, saj sicer ta veriga ne bi mogla delovati, saj poznate poznani pregovor: »Veriga je tako močna, kot je močan njen najšibkejši člen.«. Zmogljivost računalnikov oz. blokov pa v največji meri predstavlja njihova grafična kartica, seveda pa morajo tudi ostale računalniške komponente biti dovolj dobre, da lahko ta zelo zmogljiva grafična kartica deluje pravilno.

Kdo je Blockchain izumil?

Blockchain je izumil Satoshi Nakamoto, ki je tudi avtor Bitcoina, in sicer Blockchain je izumil zato, da je Bitcoin sploh lahko začel delovati in da deluje še danes. Mimogrede povedano, aprila 2020 je Bitcoin pridobil cca 50 % glede na vrednost iz marca 2020, torej je korona kriza nanj zelo dobro vplivala. Da se vrnemo na osebo, ki je Blockchain izumila. Ali kdo ve kdo je to Satoshi Nakamoto?

Grafični prikaz delovanja tehnologije Blockchain

To se sprašuje praktično cel svet, namreč ime Satoshi Nakamoto je izmišljeno ime, ki si ga je nadela za enkrat še vedno neznana oseba. Zakaj pa želi ostati neznana? Zato, ker je trn v peti vsem velikim bančnim organizacijam. Namreč, svojo digitalno valuto je kreirala kot odgovor na veliko finančno krizo v letu 2008. Hkrati si je zamislil decentralizacijo te valute, kar pomeni, da nadzora nad kriptovalutami nima le ena oseba ali organizacija, ampak vsi imetniki te valute, ki so preko svojih računalnikov povezani v kripto skupnost. Problem decentralizacije je zgolj in le regulacija v skladu z veljavno zakonodajo, saj je le-ta ni prav enostavna.

YouTube video

Kaj vse Blockchain omogoča?

Kot že napisano, je bil osnovan za pravilno delovanje kriptovalut. Osnovna Blockchain tehnologija je bila izumljena leta 2008, hkrati s prvo kriptovaluto, v promet pa sta bila oba dana v letu 2009. Seveda ima ta prva tehnologija nekaj pomanjkljivosti, ampak zaradi svoje zasnove ga ni mogoče nadgraditi. Ampak kaj zato, Bitcoin, zaradi katerega je bila ustvarjena še vedno pridobiva na svoji vrednosti in še vedno ostaja vodilna kriptovaluta, pa čeprav je novejša takšna tehnologija, ki jo izumili drugi, seveda na osnovi prve, zmogljivejša.

Tako danes ta tehnologija omogoča npr. volitve na daljavo, preprečitev ponovnega vžiga leasing vozil v primeru neplačevanja obrokov, izklop elektrike v primeru neplačevanja položnic, naročanje na zdravniške preglede in še mnogo drugih stvari.

Kdaj pa bo Blockchain množično uporabljen?

Vsi, ki vemo, kaj nam lahko ta tehnologija prinese, upamo, da čimprej, ampak žal, morajo to tehnologijo najprej spoznati tudi politiki in jo predvsem razumeti, šele nato se lahko nadejamo, da bo njena uporaba tudi dovoljena. V Sloveniji, se je župan določene občine že leta 2016, še v času Cerarjeve vlade, zanimal za to, da bi Blockchain tehnologijo vpeljal v delovanje svoje občine, ampak žal na državnem nivoju ni dobil zadostne podpore, zato od tega ni bilo nič.

Članki iz iste kategorije: