Hodulje, sprehajalne palice ali bergle pogosto uporabljamo za pomoč pri nepravilnostih mišično-sklepnega sistema, motnjah ravnotežja, oslabelosti mišic, pri bolečini. Vsi omenjeni pripomočki za hojo učinkovito povečajo podporno ploskev ter količino somatosenzoričnih informacij. Na splošno velja, da hodulja omogoča največ podpore, zato je najprimernejša za najbolj odvisne paciente.

Na volje je več vrst hodulj. S standardno hoduljo je na primer dovoljena hoja z dostopanjem. To posledično onemogoča normalen vzorec hoje. Znani sta še dve vrsti. To sta recipročna ter hodulja s kolesi. Slednja vam je na voljo z dvema kolesoma spredaj, z več kolesi, s prostimi kolesi in zunanja s kolesi.

Hodulje so namenjene za oporo ter razbremenitev spodnjih okončin pri hoji.

Uporaba hodulje

Hodulje so namenjene za oporo ter razbremenitev spodnjih okončin pri hoji. Dobrodošle so tudi za izvajanje vaj po nezgodah in operacijah ter pri rehabilitaciji. Za varno uporabo in pravilno nastavitev se je treba vedno temeljito posvetovati s kvalificiranim osebjem.

Tovrstni pripomoček za hojo je praviloma izdelan iz aluminijastih cevi visoke kvalitete. Opremljen je z udobnimi mehkimi držaji iz plastike, ki so ergonomsko zasnovani. Oporne noge se pri nekaterih tipi hodulj lahko nastavi na šest različnih višin. Spodaj so opremljene s protidrsnimi nastavki. Pripomoček lahko preprosto zložite in odprete. Za nastavitev ustrezne višine je treba pritisniti vzmetni gumb. Pred uporabo naprave se prepričamo, ali je gumb v varnem položaju.

Vzdrževanje in čiščenje hodulje

Sredstvo za pomoč pri hoji je za čiščenje povsem preprosto. Hoduljo čistimo z vodo in blagimi čistilnimi ter dezinfekcijskimi sredstvi. Za najvarnejšo uporabo se priporoča redna kontrola protidrsnih nastavkov ter vzmetnih gumbov. Izrabljene nastavke je treba obvezno čim prej zamenjati.

YouTube video

Pri hoji na spolzkih in mokrih tleh s hoduljo je treba biti še posebej pozoren. Pri uporabi se vedno nosi varna in udobna obutev z zaprto peto.

Garancija pripomočkov za hojo

Garancija za kakovost pripomočkov za hojo je praviloma zagotovljena v skladu s pogoji proizvajalca. Ta ne velja v primeru poškodbe izdelka, ki je nastala zaradi neustrezne uporabe ter mehanskih poškodb. Garancija preneha veljati v primeru predelave izdelka, popravila, zamenjave delov ali pa drugih posegov nepooblaščenih oseb.

Za popravilo pripomočka in uveljavljanje garancije se je najbolje obrniti na svojega prodajalca.

Članki iz iste kategorije: