Praktično vsaka tiskarna lahko ponudi širok nabor možnosti pri tiskanju običajnih tiskovin, ne moremo pa vedno pričakovati, da bodo na voljo tudi kakšne naprednejše možnosti. Po teh povprašujejo predvsem naročniki, ki imajo v mislih kakšne posebne promocijske izdelke. Na tem področju pustimo domišljiji prosto pot in pogosto je naloga tiskarja, da pripravi pravo rešitev glede na vizijo oddelka za marketing. Včasih lahko najdemo dobre rešitve, včasih teh pač ni – a v vsakem primeru bomo imeli najboljše možnosti pri izkušenih tiskarjih, ki se dobro spoznajo prav na takšno delo.

V primeru posebnih zahtev se ne moremo obrniti kar na vsako tiskarno. Potrebujemo izvajalca, ki se lahko res dobro prilagodi potrebam vsakega naročnika posebej. Tiskarna, ki se ukvarja večinoma z enostavnimi tiskovinami, kot so letaki, plakati in vizitke, ne bo nujno navdušila pri pripravi zahtevnejših izdelkov, kot so recimo reklamne table. Vnaprej se moramo pozanimati, kakšne možnosti so nam na voljo in kakšne izdelke lahko pričakujemo. Če smo posebej zahtevni, se želimo prepričati tudi o referencah, morda bomo pridobili tudi kakšen vzorec. Hitro lahko ocenimo, ali je tiskarna vredna zaupanja ali ne.

Pomembne materiale za večje promocijske akcije lahko izdela le dobra tiskarna

V končni fazi je torej pomembno predvsem to, da je ponudnik dovolj prilagodljiv in sposoben izdelati promocijski material, po katerem povprašujemo. Veliko je odvisno od tehnologije, ki je na razpolago, pa tudi od izkušenj izvajalca teh zahtevnih del. Pri dobri tiskarni lahko pričakujemo izvrstne izdelke.

Kakšne izdelke ponuja dobra tiskarna?

Če ima tiskarna na razpolago ustrezno opremo, lahko z različnimi tehnikami tiska pripravi praktično vse promocijske izdelke, ki si jih lahko zamislimo. Pri promocijskem materialu je ključni korak pri pripravi pogosto prav tisk, ne glede na to, za kakšne izdelke pravzaprav gre. Če lahko na material natisnemo pripravljena promocijska sporočila, bomo že imeli zelo uporabne izdelke, od katerih pričakujemo odličen učinek pri promocijah.

Najbolj enostavni so tisti promocijski izdelki, ki jih tiskamo na papir, karton in druge pogoste materiale. Pri tem smo precej neomejeni z raznimi tehnikami tiskanja, saj lahko uporabimo tiste rešitve, ki v dotični situaciji ponujajo kar najboljši rezultat. Običajno pripravljamo promocijski material v večjih nakladah z offsetnim tiskom, ki omogoča pripravo letakov in plakatov, pa tudi tisk nalepk in podobnih vsestransko uporabnih promocijskih tiskovin.

Kaj hitro pa naletimo tudi na kakšne posebne zahteve, če imamo opravka z zahtevnejšimi tiskovinami. Ni nujno, da bo šlo za različne materiale, že pri tiskanju na papir se mora tiskarna izkazati z naprednimi tehnikami in vrhunsko opremo, če imamo kakšna posebna pričakovanja. A še veliko bolj zahtevni smo, če želimo tiskati na druge materiale, ki ne omogočajo enostavnega tiskanja na običajnem tiskalniku. Za to bomo potrebovali dodatne tehnike tiska.

Tiskarna z dodatno ponudbo tehnik tiska

Za promocijska in poslovna darila pogosto koristimo možnosti tiskanja na različne materiale, recimo na plastiko. Ta opcija je zelo priljubljena, saj lahko pripravimo poljubne izdelke iz plastike in podobnih materialov – med najbolj pogostimi promocijskimi izdelki so razna pisala, vžigalniki, USB ključki in drugi izdelki, ki jih tiskarna lahko zanesljivo opremi z atraktivnimi promocijskimi motivi.

Prav tako lahko pri tiskarjih najdemo možnosti za izdelavo promocijskega tekstila. Za to se običajno uporablja vsestranska tehnika tiska sitotisk, ki omogoča sicer tako tisk na majice kot tudi tisk na papir in mnoge druge materiale. Med izdelki iz tekstila imamo izjemno variacijo, ki je pri pripravi promocijskega materiala nadvse dobrodošla. Ponudbo se splača izkoristiti, še posebej če lahko dobimo ugoden tisk na majice oziroma druge tekstilne izdelke.

Nekoliko drugače je pri promocijskih izdelkih, pri katerih zgolj tisk še ne zadošča za dober končni rezultat. Odličen primer so reklamne table, pa tudi kakšni svetlobni napisi, promocijski pulti, stojala in podobno. Ta material je treba dejansko oblikovati in izdelati iz izbranih materialov, tisk je le ena od nalog. A dobra tiskarna lahko ponudi tudi takšne rešitve, čeprav bo treba za te naloge najti izkušenega tiskarja z odličnimi referencami na tem področju.

YouTube video

Izbira prave tiskarne za zahtevne naloge

Če imamo v mislih kakšne zahtevnejše naloge, je še toliko bolj pomembno, da delo opravi dobra tiskarna. Nima kar vsak ponudnik naprednih naprav, ki omogočajo uporabo različnih tehnik tiska. Prav tako ne moremo vedno pričakovati, da bo ponudnik imel zadostne izkušnje in znanje za izdelavo posebnih promocijskih materialov. Veliko časa in truda moramo torej vložiti že v iskanje pravega izvajalca, sploh če gre za kak večji projekt.

Dobra tiskarna morda ponuja tudi izdelavo svetlobnih napisov in reklamnih tabel

Vsekakor se splača izbrati tiskarno, ki ima posebno ponudbo prav za zahtevnejše naročnike. Pogosto je to tiskarna, ki sicer nudi tudi tisk nalepk, letakov, plakatov in drugih običajnih tiskovin, a se lahko posveti tudi zahtevnejšim izzivom, kar dokazujejo reference in izkušnje. Takšni ponudniki so običajno tudi bolj prilagodljivi in uspejo odgovoriti na vse zahteve svojih strank. Pri večjih naročilih je to še kako pomembno, saj ne govorimo le o tehniki tiska in izdelavi promocijskih izdelkov, temveč tudi o možnostih plačila ter dogovorih glede pakiranja in dostave. Vse to lahko opravi dobra tiskarna. Meta opis: Tiskarna je ključnega pomena, če želimo pri tisku pričakovati dobro izkušnjo. Dober tiskar lahko izdela vrhunske promocijske izdelke.

Članki iz iste kategorije: