Kritina se dandanes pojavlja v ogromno oblikah, barvah ter materialih. Od naravnih kot so skrilavica, les, glina ter beton do umetnih materialov kot so asfalt, pločevina in plastični polimeri. Vsaka vrsta ima svoje dobre in slabe lastnosti zato je potrebno ugotoviti kateri so pravi za vašo hišo.kritina

Na kaj morami biti pozorni pri izbiri prave kritine:

  • Kako dolgo bo trajala?
  • Ali lahko zdrži naravne katastrofe kot so požari, toče in hudi nalivi?
  • Ali je dovolj lahka glede na postavitev ostrešja?
  • Bo njen videz dopolnjeval izgled hiše?
  • So materiali ekološki in jih je možno reciklirati?
  • Je ta vrsta kritine dovoljena glede na predpise?
  • Kakšna je cena?

Nekatere kritine so lahko bolj primerne kot druge. Pomemben je naklon strehe, moč ostrešja, okolica (požari, nalivi, toča, veliko snega,…).

Primerjava materialov:

Kompozitni asfaltni strešniki – streha z asfaltnih strešnikov je danes najbolj uporabljena. Generalno je ta metoda tudi najcenejša in zdrži 15-20 let.

Laminirani asfaltni strešniki – nadgradnja kompozitnih asfaltnih strešnikov, ki je sestavljena iz dveh ali treh plasti in je zasnovana tako, da traja od 30-50 let. Primerna je za kraje z močnim vetrom saj je precej bolj trpežna kot kritina iz kompozitnih asfaltnih strešnikov prav tako pa ponuja tudi večjo požarno zaščito.

Glineni strešniki – strešniki iz gline so znani kot strešniki z neomejeno življenjsko dobo saj zdržijo tudi več kot 100 let. So dražji od ostalih materialov in hiši dajo lep naraven izgled.

Betonski strešniki – ta kritina je odlična izbira zaradi nizkih stroškov vzdrževanja, primerne cene in dolge življenjske dobe katera znaša 30-40 let.

Kovinska kritina – kritina ki omogoča recikliranje v celoti. Med kovinsko kritino spada kritina iz jekla, aluminija, bakra ter ostalih zlitin. Ta vrsta kritine je odporna na ogenj, skoraj ne potrebuje vzdrževanja in zdrži od 50 do 75 let.

Skrilavica – dražji material od večine a zelo vzdržljiv. Njena življenjska doba se razprostira od 60 do 200 let.

Sintetična skrilavica – lažja in cenejša od naravnega kamna je možnost za potrošnike ki jim je všeč izgled skrilavicea zaradi drugih razlogov le-te ne morejo uporabiti. Zgrajena je iz recikliranih materialov.

Skodle – ta vrsta ponuja visoko odpornost proti gnilobi in s pravim vzdrževanjem traja od 30 do 50 let ali več. Lesene skodle dajejo naraven pridih vašemu domu in okolici.

https://www.youtube.com/watch?v=-cTpeh-PZvc

Članki iz iste kategorije: