Kot vsi vemo je potrebno za praznjenje greznic redno skrbeti, nekje na vsake tri leta. O tem roku vas sama komunala tudi pravočasno obvesti, saj si na začetku leta naredi predviden plan praznjenja greznic.Praznjenje greznice
Za to delo seveda poskrbijo komunalni uslužbenci, saj s svojimi ustreznimi vozili, črpalkami in čistilnimi napravami izpraznejo vašo greznico in jo očistijo, nato pa ves odpadni material ustrezno z predpisi tudi odpeljejo. Odpadna voda in greznične gošče vsebuje veliko snovi, ki so zdravju in okolju škodljive, zato je zelo pomembno kako komunala z njimi ustrezno ravna. TI odpadki sodijo na čistilno napravo in s te onemogočajo, da bi onesnaževali naše okolje, ter škodili našemu zdravju.

Poleg praznjenja greznic

Velikokrat pa se na ceveh naberejo tudi razne usedline, kot so mulj, pesek in razne obloge, katere se ob praznjenju greznic (http://www.komunala-mezan.si/ciscenje-in-praznjenje-kanalizacije-greznice.html) in kanalizacije lahko prav tako odstranijo. S pomočjo vrtenja pri praznjenju kanalizacije se črpajo tudi usedline iz kanalov in cevi. Nato pa se loči voda in odpadek, ter se na deponijo odpeljejo samo usedline, saj se tako prepreči onesnaževanje okolja. Odpadki ne smejo biti nikjer drugje kot na ustreznem neoporečnem mestu, kjer ne škoduje ne človeškemu zdravju in ne naravi.

Za praznjenje greznic vas obvestijo

Komunala vsako leto naredi predviden letni program in vas o tem tudi obvestijo. Ko točno določijo datum in uro, kdaj je na vrsti praznjenje vaše greznice, ste vi zadolženi, da to ustrezno pripravite. Pred greznico mora biti prehodna pot, brez kakršnih koli ovir, ki bi onemogočile opravljanje dela komunalnim delavcem. Prav tako pa morajo uslužbenci do kanalizacije priti z svojim vozilom da goščo izčrpajo, zato je potrebno poskrbeti, da je pot tudi prevozna.

Praznjenje greznic v kmetijstvu

Kmetijska gospodinjstva, ki se ukvarjajo z živinorejo, so do praznjenja greznic opravičena, saj lahko goščo iz lastne greznice zmešajo z gnojnico in po šestmesečnem skladiščenju to tudi uporabijo za gnojilo v kmetijstvu. Nikar pa ne smejo samo greznico takoj uporabiti za kmetijsko gnojilo. Zelo pomembno je, da se teh strogo zastavljenih pravil in dogovorjenega roka držijo, v nasprotnem primeru jim lahko inšpektorji zaračunajo precej visoko globo, kar pa bi lahko kmetijstvo le oškodovalo.

YouTube video

 

Članki iz iste kategorije: