Daleč najbolj priljubljen sistem za postavitev dinamične spletne strani, na kateri lahko vsebine dodajamo in urejamo kar preko uporabniku prijaznega vmesnika, se imenuje WordPress. Njegova uporaba je razširjena povsod po svetu, dejstvo pa je, da priljubljenost raste iz leta v leto. To niti ni presenetljivo, saj je razvijalcev, ki odprtokodni sistem redno posodabljajo in nadgrajujejo, vse več. Prav tako je vse več grafičnih predlog ter tako imenovanih vtičnikov, s katerimi je sistem možno narediti še bolj prilagodljiv in funkcionalen.wordpress

Bi WordPress radi preizkusili tudi sami? Dovolite nam, da vam nekoliko pomagamo in s tem olajšamo vaše prve korake v najbolj priljubljenem CMS sistemu širom sveta. Oglejte si WordPress vodič in se kar hitro lotite prijetnega dela.

1. Namestitev WordPressa

Večina ponudnikov spletnega gostovanja vam nudi upravljanje z nadzorno ploščo (npr. cPanel, DirectAdmin ali Plesk). Tam poiščite ikono Softaculous, kliknite nanjo, nato pa izberite WordPress. Kot boste videli, je postopek namestitve povsem preprost, saj morate vpisati le nekaj podatkov ter klikniti gumb »Namesti«.

2. Vpis v sistem

Vam je WordPress uspelo namestiti na vašo novo domeno? Odlično, potem je čas, da se vpišete v sistem. Za spletni naslov (URL) svojega spletišča dopišite /wp-admin in v polji vpišite svoje uporabniško ime ter geslo, ki ste ju določili v prejšnjem koraku, torej pri namestitvi sistema.

3. Izbira grafične predloge

Tako, zdaj ste prispeli v administracijo oziroma »backend« WordPressa, kjer lahko urejate, kako bo izgledala vaša spletna stran ter seveda tudi dodajate vsebine in slike. Najprej boste verjetno želeli izbrati dizajn oziroma grafično predlogo. Na levi strani administracije izberite »Videz« in nato »Teme«, zatem pa kliknite na zgornji gumb »Dodaj novo«. Tukaj vam je na voljo široka zbirka brezplačnih grafičnih predlog, vsako izmed njih pa lahko namestite zgolj z miškinim klikom. Če želite biti bolj unikatni, pa lahko grafično predlogo tudi kupite. Eden izmed najbolj znanih in priznanih spletnih portalov, kjer je možno kupiti odlične predloge, se imenuje ThemeForest.

4. Namestitev vtičnikov

Zapisali smo že, da vtičniki spletnemu mestu zagotovijo dodatne funkcionalnosti. Namestite jih lahko tako, da na levi strani administracije kliknete »Vtičniki« in nato čisto zgoraj gumb »Dodaj«. Svetujemo vam, da si namestite Yoast SEO za osnovno optimizacijo spletne strani, Contact Form 7 uporabite za dodajanje kontaktnih obrazcev, Wordfence Security za varnost spletnega mesta in W3 Total Cache za pohitritev spletišča. Na voljo vam je še več tisoč drugih vtičnikov za praktično karkoli si zaželite. Ogromno je brezplačnih, za uporabo nekaterih pa je potrebno plačati.

5. Pričnite z objavljanjem vsebin

Čas je, da na spletno stran dodate besedilo in slike, morda tudi kakšen video. Za klasične predstavitvene strani na levi strani administracije kliknite na »Strani« in »Dodaj novo«, za dodajanje blog prispevkov pa izberite možnost »Prispevki«. Kot boste lahko videli, je urejevalnik besedil kar precej podoben programu Word, zato z oblikovanjem vsebin in dodajanjem slik zagotovo ne boste imeli večjih težav. Saj veste, kako pravijo: »Vaja dela mojstra.« In tudi pri sistemu WordPress ni prav nič drugače.

https://www.youtube.com/watch?v=sd0grLQ4voU

Članki iz iste kategorije: