Ste kdaj razmišljali o tem, kako svojemu otroku pomagati pri razvoju gibalnih spretnosti? Tega se boste najlaže lotili tako, da mu ponudite veliko spodbude za gibanje. Gibajte se sami, saj se najmlajši vedno zgledujejo po svojih starših, hkrati pa mu nudite primerne pripomočke. Otrok naj ima na voljo igrače, igre in rekvizite, ki so namenjeni igri v gibanju.

Se spadajo žoga, kolebnica, hulahop, gumitvist in še marsikaj. Tisti pripomoček, ki se ga zavoljo gibanja razveselijo že takoj, ko shodijo, pa je tudi otroški skiro. Če je ta prilagojen malčkom in ima tri kolesa, namesto dveh, ga lahko uporabljajo že tudi enoletniki.

Kakšen naj bo prvi otroški skiro?

Nekateri starši otroku najprej kupijo preprostega poganjalca, na katerem lahko ta sedi in se poganja z nogami, drugi raje nekoliko počakajo in kupijo skiro. Otroški skiro, ki je namenjen najmlajšim, pa je pravzaprav lahko tudi neke vrste “križanec” med poganjalcem in skirojem. Nekateri skiroji imajo namreč tudi sedež, ki ga je mogoče odstraniti.

Ta otroku omogoča, da se vožnje uči sede, nato pa lahko sedež odstranimo in vozil se bo kot veliki. Da kljub temu ne bi bilo težav z ravnotežjem, imajo prvi skiroji običajno tri kolesa, krmilo pa je mogoče zakleniti, da se ne obrača. Tako se lahko otroci vozijo zgolj naravnost in je vožnja zaradi sočasnega krmiljenja manj zahtevna. Ali pa kupite otroški skiro, kjer je krmilo nekoliko drugačno – ni ga potrebno obračati, temveč “šofiramo” tako, da se s trupom nagibamo v levo ali v desno.

Zakaj je otroški skiro nujen za vsakega nadebudneža?

Otroci so radi mobilni, starši pa jih moramo spodbujati, da so mobilni v gibanju. Akumulatorski avtomobilčki in tricikli, ki jih starši potiskajo s pomočjo palice, so slaba izbira in otroka že od malega navajajo, da se lahko pelje, ne da bi se pri tem gibal. S tem se začnejo zametki nezdravega življenjskega sloga.

YouTube video

Klasičen otroški skiro zahteva od otroka stoječ položaj, hkrati se mora poganjati in loviti ravnotežje. Delujejo vse mišice telesa, še posebej pomembno pa je, da se aktivirajo globoke mišice na področju trebuha, medenice in hrbta. To so mišice, ki so pomembne za zdrav razvoj hrbtenice – če so dobro razvite, ne prihaja do slabe drže in posledično do skolioze ter drugih težav.

Članki iz iste kategorije: